Nieuws 2021

 • Succesvolle presentatie Dashboard Sociaal Domein gemeente Zwijndrecht

  16 december 2021

  Op 16 november ’21 heeft het Onderzoekcentrum Drechtsteden in Zwijndrecht het Dashboard Sociaal Domein gepresenteerd. Tijdens deze informatieavond werd het voor de Zwijndrechtste raadsleden snel duidelijk wat de kracht van data voor overheidsbeleid is. En kan zijn.

 • Terugblik jaarcongres GBD/OCD 2021

  02 december 2021

  2 december - Op 25 november was het zo ver; het jaarcongres GBD/OCD. Alle collega's van Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden( GBD) en Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) konden digitaal aanhaken. Dit jaar stond het congres in het thema van: Groeien in verandering. Arri Hartog, directeur GBD/OCD, vertelt in zijn eigen woorden hoe deze dag verlopen is.

 • Onderzoek naar vroegtijdige schoolverlaters

  18 november 2021

  18 november - Elk schooljaar is een groep jongeren die school zónder startkwalificatie verlaat. Waarom vallen deze jongeren uit en wat had dit kunnen voorkomen? Het Onderzoekcentrum Drechtsteden zocht het uit!

 • Gemeentelijke Duurzaamheidsindex 2021

  16 november 2021

  16 november - Het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) verzamelt ook buiten de Drechtsteden gegevens. Een mooi voorbeeld hiervan is de jaarlijkse publicatie van de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI). Hierin houden wij voor alle gemeenten in Nederland bij hoe ver zij zijn op het gebied van duurzaamheid.

 • Leren van afgelast DOK 12 zorg- en gezondheidscentrum

  15 november 2021

  15 november - Op verzoek van gemeente Alblasserdam heeft het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) een evaluatie uitgevoerd naar project om een zorg-en gezondheidscentrum (één loket) te realiseren: DOK 12. "Het college had behoefte aan een korte evaluatie waaruit, samen met betrokken partijen, lessen voor de toekomst met betrekking tot andere ruimtelijke projecten kunnen worden getrokken", vertelt Daan Massie, Senior-onderzoeker.

 • Slim omgaan met Smart Data

  11 november 2021

  Het Smart Data Center (SDC), onderdeel van het OCD, zit op een schat aan data voor de regio. Collega's Roberto Viani en Dirk Jan Huisman, data-adviseurs, vertellen hoe ze bij het SDC rekening houden met privacy en informatiebeveiliging. "We beveiligen informatie op verschillende manieren," begint Roberto. Samen met Dirk Jan zal ik de belangrijkste vier manieren uitleggen.

 • "Onderzoeksresultaten mogen nooit te herleiden zijn naar een persoon"

  01 november 2021

  1 november - Als betrouwbare overheidsorganisatie moet het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) verantwoordelijk omgaan met data, informatie en privacy. "In onze dienstverlening zijn deze thema's essentieel ", vertelt Linda Scheelbeek, ad-interimmanager van het OCD. In het bijzonder het Smart Data Center (SDC), onderdeel van het OCD, zit op een schat aan data. Collega's Linda Scheelbeek en Roberto Viani geven je een kijkje in de keuken.

 • Gemeente gaat na onderzoek aan de slag met hondenvoorzieningen

  15 oktober 2021

  15 oktober - Honderden inwoners gaven via een enquête hun mening en ideeën over de hondenvoorzieningen in Gemeente Papendrecht, een overweldigend resultaat.

 • Onderzoek wijkkranten gemeente Dordrecht van start

  25 augustus 2021

  Vanaf 25 augustus is het voor bewoners van Gemeente Dordrecht mogelijk om door te geven wat zij van hun wijkkrant vinden. In opdracht van TienPlus zijn wij gestart met een tevredenheidsonderzoek.

 • Onderzoek met ouderen, voor ouderen

  01 oktober 2021

  1 oktober - Het is vandaag Nationale Ouderendag. Een dag waarin ouderen in het zonnetje gezet worden. Dat kan op verschillende manieren. Maar op welke manier kun je daar als gemeente aan bijdragen? Daarvoor heb je inzicht nodig in de behoeftes van de senioren. De gemeente Sliedrecht werkt daarom samen met het Onderzoekcentrum Drechtsteden, om juist dat te achterhalen.

 • Trends & ontwikkelingen in Dordrecht

  20 juli 2021

  13 juli - Op 1 juli ’21 heeft het Onderzoekcentrum Drechtsteden een mooi onderzoek gepubliceerd: 'Trends & ontwikkelingen in Dordrecht in Beeld'. Hierin wordt duidelijk hoe het ervoor staat in Dordrecht. Jan Schalk, senior onderzoeker, vertelt: "Het is één van de onderdelen uit het drieluik dat de gemeente heeft opgesteld. Het drieluik geeft een perspectief op de stad, perspectief op financiën en perspectief op organisatie en samenwerking. Voor het perspectief op de stad wil men graag op basis van bestaande informatie trends in beeld brengen voor de volgende thema’s: