Terugblik jaarcongres GBD/OCD 2021

2 december - Op 25 november was het zo ver; het jaarcongres GBD/OCD. Alle collega's van Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden( GBD) en Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) konden digitaal aanhaken. Dit jaar stond het congres in het thema van: Groeien in verandering. Arri Hartog, directeur GBD/OCD, vertelt in zijn eigen woorden hoe deze dag verlopen is.

EEN INKIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

"In de Salon, de studio voor vandaag, heerst een drukte van belang. De voorbereidingen zijn in volle gang. Lagom-producer en setleider Ruben van der Horst legt de spelregels voor vandaag uit. Op welk mo- ment in welke camera te kijken. Waar te zitten of te staan. Zwarte markeringen op de grond duiden dat duidelijk. Hij vertelt dat hij vijf minuten voor het begin van een uit te zenden onderdeel een teken geeft. Bij vijftien seconden voor de start met aftellen begint. Ik krijg een zendermicrofoon opgezet. 

HET AFTELLEN IS BEGONNEN

Vijf minuten voor de start. We nemen onze plaatsen in. Wensen elkaar succes. 15 seconden nog. Totale stilte...... 5, 4, 3 : Starten van de openingsfilm: ‘Groeien in Verandering’. Vervaardigd door Kees van Berchum en Marja Meijers. Dan het programma openen. Doe dat met enige trots, omdat het goed voelt. Dat het met deze ‘crew’ gaat lukken vanuit Studio Landvast een goed alternatief te bieden voor de eerder bedachte livebijeenkomst.

WARME WOORDEN

Carlo Post levert op film zijn openingsbijdrage. Hij complimenteert ons over al onze GBD/OCD-presta- ties. Ook spreekt hij een warm welkomstwoord uit in verband met onze komst naar gemeente Dordrecht. Richting het slot van de video brengt Ruben, Nico van Mourik en mij in positie door af te tellen voor een live tafelgesprek. 

Een open conversatie wordt het. Nico vertelt over wie hij is, hoe hij het werken in de Drechtsteden ervaart en hoe hij aankijkt tegen de transitie. Ook welke kansen hij ziet. Een heel plezierig en open gesprek. Wil daar graag nog wat aan toevoegen. Weliswaar was de gesprekssetting anders dan anders, maar als Nico en ik elkaar in andere situaties spreken, verlopen de gesprekken op eenzelfde open en constructieve wijze. 

DE KRACHT VAN WOORDEN

Na de mooie boodschap van Nico en hem dankwoorden te hebben toe- gesproken mag ik Joyce aankondigen. Twee woorden en één compacte zin wil ik graag herhalen. Eén: Her-inneren. Wat wint dat woord aan kracht en diepere betekenis door het gebruik van het koppelteken. En twee: vóórzien. Wat ongelooflijk betekenisvol als juist Joyce dat uitspreekt. En die zin? Zes woorden: “Ik ben Joyce, ik blijf Joyce.” Alleszeggend. Ik begrijp nu nog beter de zes-woorden titel van haar boek. Niet horen, niet zien, niet zwijgen.

Het is een indringende presentatie. Nog versterkt door het zuivere samenspel met Hiske en Peter. Hoe mooi en subtiel welluidend kunnen zang en gitaarspel zijn. Dat in combinatie met het gesproken woord. Voor mij een onuitwisbare herinnering. Het zijn het gehele dagprogramma door steeds weer nieuwe hoogtepunten met op de studio- set ontroerende momenten. 

SPANNENDE MOMENTEN

Het meest spannende programmaonderdeel is de video-opdracht. Joyce geeft een heldere uitleg: maak van je eigen ervaringsverhaal en leermomenten een film van maximaal twee minuten. Met als hulp een set van zeven vragen. Geen geringe opdracht. In een halfuur tijd een script schrijven, film opnemen en aanleveren. Zouden er inzendingen komen? En zo ja, hoeveel? 

Het worden er maar liefst 18. Eén op de vier deelnemers stuurt een eigen verhaal in. Lang niet alles kan daardoor live in de uitzending getoond en besproken worden. ‘k vind het genieten. Om wat getoond wordt. Deskundig door Viola gemodereerd. En het samenspel tussen Joyce en Gerdine. Zoals zij samen ‘op de planken’ staan. In gesprek gaan met de collega’s. Ga er maar aanstaan. Voor de camera, uitgelicht in de Landvaststudio. 

PAUZE, DIE OP DE SET MEER DAN EEN BROODJE KROKET IS

Het gaat richting pauze. Ik mag ‘m aankondigen. Maar eerst bedank ik Joyce en Viola namens ons allen. Maria zorgt exact op tijd voor een bloemetje. Het eerste deel van het congres zit erop. Als ik zie wat er is gepres(en)teerd, dan was dat ‘árt’.

De lunchpauze in Landvast is een moment om met het Landvaststudioteam na en bij te praten. Onder het genot van een broodje (vega)kroket. En om het over andere onderwerpen te hebben. Uit het raam kijkend zijn de in aanbouw zijnde megajachten bij jachtbouwer/scheepswerf Oceanco te aanschou- wen. Een parel voor de economie in de regio: in Smart Delta Drechtsteden. 

Over een andere boeg dan. We gaan richting middagprogramma. Een compact blok van stipt een uur. Michel Borst schuift aan. Datzelfde geldt voor dichter Reinier van der Veer. Zij verkennen de studio om goed voorbereid elk hun eigen programma-onderdeel te verzorgen.

VIJF MINUTEN, VIJFTIEN SECONDEN..... VIJF, VIER, DRIE.....

Klinkt het uit de mond van Ruben. Hiske en Peter zorgen direct weer voor een passende sfeer. Dan kondig ik heel compact Michel aan. Voor hem is het podium; op de Zeepkist. Weer eens als fysieke bijdrage. En wat voor één. Michel verwoordt in geheel eigen stijl het programma-aandeel van het MT- GBD/OCD. Alsof hij nog nooit anders heeft gedaan. Ondersteund met door hemzelf fraai vormgegeven sheets. Met quotes van MT-leden en directie/managementondersteuning. Vaardig presenterend geeft hij inzicht in het gehele scala aan GBD/OCD-activiteiten over de afgelopen periode. Met zo af en toe een knipoog naar de toekomst. Een topvoordracht. Als opmaat voor zijn installatie als gemeenteraads- lid in Ridderkerk.

TERUG AAN TAFEL

Dit keer met Ton Spek, wethouder in Sliedrecht, met een brede portefeuille: openbare ruimte, verkeer en vervoer, wonen, duurzaamheid en communicatie. In het Drechtstedenbestuur is hij portefeuille- houder bedrijfsvoering en Groeiagenda bereikbaarheid. Ton schetst het betekenisvolle van wat wij voor Sliedrecht doen. Met zorgvuldige belastingheffing zorgen voor belangrijke inkomsten voor het baggerdorp. Recent nog waren Linda Scheelbeek, MT-lid en ik in gesprek met Ton over al onze activiteiten. Het werd daar- bij volstrekt duidelijk dat ook hij het grote belang ziet van de werkzaamheden van OCD/SDC. Voor de regio én voor Sliedrecht. Heel helder was hij ook in zijn samenvattende boodschap: “Ga uit van jullie eigen kwaliteiten. In de kern zijn jullie GBD en OCD. Blijf dat ook.”

ODE AAN JUBILARISSEN

Sinds het begin van de coronapandemie zijn er diverse ambtsjubilea te vieren geweest. Zeven in totaal. Daags na het congres nog een jubileum. Dat telt op tot acht. Covid-19 heeft feestelijkheden in het water laten vallen. Het congresorganisatieteam bedenkt een variant. Geen toespraken dit keer. Maar een boodschap. In de vorm van poëzie op maat, een ode. Door Dichtwater, een pseudoniem van Reinier van der Veer. Een ‘Spoken Word’. Weer een moment om ademloos te kunnen luisteren. Wat een pakkende woorden en erg bijzonder uitgesproken. Het ging over de veranderingen die wij allen doormaken. Over onze jubilarissen. Over ons allemaal. Een complete ode als icoon.

AFSLUITING

Zo tegen het einde van de congresdag mag ik iedereen bedanken die deze dag mogelijk heeft gemaakt. Voor en achter de schermen. In de voorbereiding ervan en vandaag. Voor de nog komende afronding. De deelnemers thuis ook.

De slotfilm wordt gestart. Iedereen die in de studio niet aan de knoppen hoeft te zitten, komt naar het centrale beeldscherm. Als de laatste klanken klinken is er de ontlading. Applaus en zelfs een klein ge- juich. Het is gelukt. Hopelijk hebben de deelnemers thuis de digitale congresdag net zo’n boeiende ervaring gevonden als wij op de Alblasserdamse set.

Zo beginnen en eindigen we de dag met mooie beelden van de Drechtsteden en hopelijk positieve en dankbare gedachten. Met een soort lach en een traan."