Succesvolle presentatie Dashboard Sociaal Domein gemeente Zwijndrecht

Op 16 november ’21 heeft het Onderzoekcentrum Drechtsteden in Zwijndrecht het Dashboard Sociaal Domein gepresenteerd. Tijdens deze informatieavond werd het voor de Zwijndrechtste raadsleden snel duidelijk wat de kracht van data voor overheidsbeleid is. En kan zijn.

Praktische handvatten voor beleid

Voor het sociaal domein is er een hele hoop data te vinden en te verzamelen. Maar hoe je dit kunt bundelen? En op zo een manier waardoor de gemeente hier beleid op kan baseren? Tijdens de informatieavond werd het voor de Zwijndrechtse gemeenteraad duidelijk dat dit dashboard précies hiervoor ingezet kan worden. Onze collega's hebben het dashboard laten zien en alle vragen die er vooraf waren, werden in een klap beantwoord. Het enthousiasme was groot.

"Een beeld zegt meer dan duizend woorden", vertelt Kim Buijs, data-adviseur. In dit geval is dat ook zeker waar. Met het dashboard, kun je veel data per wijkniveau beeldend in kaart brengen. Het maakt dat data een hulpmiddel of argument wordt, in plaats van achtergrondinformatie. "We gaan nu samen met de Zwijndrechtse collega's kijken hoe we het dashboard kunnen uitbreiden", vertelt Kim Buijs, data-adviseur. "Hierbij zoeken we ook de samenwerking op met onze partners in de regio, bijvoorbeeld met woningcorporaties. Maar het belangrijkste blijft dat we samen met Zwijndrecht kijken waar de informatiebehoefte ligt. De informatie die we laten zien moet natuurlijk wel nuttig zijn!" 

Wethouder Ronald de Meij van gemeente Zwijndrecht: "Dit dashboard geeft ons op elk gewenst moment een goed beeld van de actuele situatie in het lokale sociaal domein. Het is een heel handig hulpmiddel om snel te kunnen anticiperen en ons beleid zo nodig meteen aan te passen. We hoeven niet meer te wachten op rapportages die vooral over het verleden gaan, we kunnen nu op elk moment beschikken over de laatste data." 

Hieronder een voorbeeld van het Dashboard:

Dashboard Sociaal Domein - Gemeente Zwijndrecht - Demografie  

Ook voor jouw gemeente?

"We hebben dit dashboard nu opgesteld voor de gemeente Zwijndrecht", gaat Mariëlla van Sprundel, trainee, verder. "Maar we kunnen dit natuurlijk ook voor de andere gemeentes in de Drechtsteden, ontwikkelen. Werk je binnen de Drechtsteden en heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!"