Communicatie Papendrecht 2023

De gemeente Papendrecht vindt het belangrijk om te weten hoe inwoners aankijken tegen de wijze waarop de gemeente communiceert, ze informeert, zoals via het Gemeentenieuws.

Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) heeft onderzoek uitgevoerd onder inwoners van Papendrecht om hier inzicht in te krijgen. In december 2023 hebben we 933 leden van het Bewonerspanel gevraagd een vragenlijst in te vullen, daarvan hebben 356 dat gedaan, dat is een respons van 38%. Daarnaast heeft de link op de website van de gemeente gestaan en daarvan is door 50 inwoners gebruik gemaakt.

Hoe waarderen inwoners de communicatie?

De informatie van de gemeente in het algemeen krijgt van inwoners het rapportcijfer 6,4. Dit is lager dan het rapportcijfer dat in 2017 werd gegeven (6,9). Een op de tien bezoekt (heel) vaak de website van de gemeente, de helft soms en 41% (bijna) nooit. De website krijgt het rapportcijfer 6,5. De gebruiksvriendelijkheid wordt het minst beoordeeld. De informatie via sociale media krijgt het rapportcijfer 5,9. Dit cijfer is nog iets lager onder de jongste leeftijdscategorie.

36% van de inwoners van Papendrecht volgt (heel) vaak het nieuws over en van de gemeente. Inwoners van 55+ doen dat iets meer dan gemiddeld. De meerderheid (72%) volgt nieuws over de gemeente het liefst via het lokale huis-aan-huisblad. Informatie VAN de gemeente over algemene onderwerpen of de directe leefomgeving ontvangt men bij voorkeur door schriftelijke communicatie, waarbij er een voorkeur is voor een brief, folder  of lokaal huis-aan-huisblad (waarin ook het Gemeentenieuws staat). Als men een vraag wil stellen aan de gemeente of in gesprek wil gaan met de gemeente doet de meerderheid  dit bij voorkeur per mail, gevolgd door persoonlijk en telefonisch contact. Onderwerpen waarover men in gesprek wil gaan met de gemeente zijn onder andere over: afval, groen, onderhoud, veiligheid, verkeer en parkeren, wonen, hondenpoep en de woonomgeving. 

Hoe waarderen de inwoners het gemeentenieuws?

Vier op de tien inwoners lezen het Gemeentenieuws iedere week en een derde leest het af en toe. Dit is vergelijkbaar aan 2019. 12% (vooral de jongste leeftijdscategorie) kent of leest het niet of heeft er geen behoefte aan. 

  • Van de lezers, leest de meerderheid graag meer nieuws van de gemeente, over evenementen/ activiteiten en wegwerkzaamheden. Aan achtergrondinterviews is minder behoefte. 
  • Tweede is tevreden over de frequentie van verschijnen. Van een derde mag het ook minder vaak uitkomen. Voor het Gemeentenieuws geeft men als rapportcijfer een 6,4. 
  • Zes op de tien wil dat de meldingen over officiële publicaties (zoals vergunningen) in het Gemeentenieuws blijven; een kwart heeft geen bezwaar als dit verdwijnt. 
  • 45% vindt een digitaal Gemeentenieuws in plaats van in het huis-aan-huisblad een goed idee, 40% vindt dat geen goed idee.