Signalerend huisbezoek Dordrecht

In de gemeente Dordrecht zijn in 2022 en 2023 bij 75-plussers preventieve huisbezoeken gehouden. Tijdens dit bezoek voeren vrijwilligers gesprekken met ouderen over de zelfredzaamheid (eigen kracht) en de leefsituatie van deze doelgroep. Het gesprek met behulp van een vragenlijst levert signalen op over de zelfredzaamheid of de ondersteuningsbehoefte (kwetsbaarheid of eenzaamheid) van de oudere. De vrijwilligers signaleren, geven informatie aan de ouderen of koppelen terug naar ouderenadviseurs. Ze kunnen ook doorverwijzen. De vragenlijst is ingevuld door 271 inwoners van Dordrecht van 75 jaar of ouder.

Wonen

De woning voelt voor bijna iedereen veilig en de woonomgeving is goed toegankelijk en de winkels zijn dichtbij. Er zijn ook twee aandachtspunten: de helft van de ouderen woont in een woning die niet voldoende is aangepast en een beperkt deel, namelijk 17% woont in complex met goed voorzieningen.
Acht op de tien ouderen denken op dit moment niet aan verhuizen. In een enkel geval wordt de woning te groot of is de woning niet gelijkvloers. Van degenen die serieus denken over verhuizen staat 58% ingeschreven bij Woonkeus. 

Zelfredzaamheid en Zorg

De persoonlijke verzorging, eten koken, buitenshuis verplaatsen en licht huishoudelijk werk zijn nog prima te doen. De gezondheid is niet goed genoeg om tuinonderhoud en grotere klussen in en om het huis te doen. 64% van de ouderen zou zonder enige hulp voor zichzelf kunnen zorgen. Niet zonder hulp kan 3% en 2% moet zelfs meer hulp krijgen. Heeft men voor langere tijd hulp nodig, dan wendt men zich in de kleine kring tot de kinderen, de buren/vrienden/kennissen en de partner. Ook de thuiszorgorganisatie en Wmo-voorziening wil men nogal eens vragen. Vier op de tien ouderen maken gebruik van de Wmo-voorziening. Twee op de tien van personenalarmering of Sociaal Wijkteam. Van de andere voorzieningen wordt minder gebruik gemaakt.

Mantelzorg

Ongeveer een op de tien ouderen krijgt vrijwilligershulp en 15% ontvangt mantelzorg. Zeven op de tien mantelzorgers kunnen de zorg goed combineren met de dagelijkse werkzaamheden. 10% is zwaar belast of zelfs overbelast door de mantelzorg. 

Sociaal netwerk

84% van de senioren heeft kinderen, waarvan 79% ook  kleinkinderen. Vier op de tien senioren hebben dagelijks contact met de kinderen en drie op de tien hebben 2 tot 3 keer per week contact. Er is grote tevredenheid over de contacten die men heeft. Ook over contact met vrijwilligers is drie kwart tevreden, zeven op de tien is tevreden over contact met professionele verzorgers. 7% van de ouderen heeft zich regelmatig of heel vaak eenzaam gevoeld. Vier op de tien willen graag iets doen aan die gevoelens van eenzaamheid, bijvoorbeeld met hulp van het Sociaal Wijkteam, door activiteiten voor senioren te bezoeken of  door lid te worden van een club.

Actief zijn

Acht op de tien nemen zelf initiatief of hebben zelf de regie; 14% is vooral afhankelijk van anderen. Acht op de tien zijn tevreden over de mogelijkheid om tv te kijken en zeven op de tien ook over de hobby-activiteiten thuis. De bibliotheek en de welzijnsruimtes worden hoog gewaardeerd. De computercursus het minst.

Mobiliteit

Binnenshuis is men nog goed mobiel, ook traplopen en met de eigen auto rijden gaat nog prima voor twee derde van de ouderen. Voor vier op de tien zijn langere afstanden buitenshuis en fietsen niet meer te doen. Negen op de tien kunnen nog goed boodschappen doen zonder hulp in te schakelen. Op vakantie gaan lukt niet meer (30%). Het openbaar vervoer wordt het vaakst gebruikt: 19% van ouderen doet dit 2 tot 4x per week en 36% af en toe. Zo’n 15% maakt gebruik van de Drechthopper en 12% af en toe Valys. 

Levensonderhoud

Ruim negen op de tien hebben thuis een internet aansluiting (92%) en bijna iedereen kan geld pinnen. Slechts een enkeling kent echt financiële problemen. De helft kan een beetje geld overhouden en een kwart komt precies rond. De helft houdt de eigen administratie bij, en voor de andere helft van de senioren wordt het door een ander gedaan. Slechts een enkeling doet het niet zelf. De meeste regelingen zijn vrij algemeen bekend. Wel is er behoefte aan informatie over het Financieel Hulphuis wat bij 39% bekend is.

De gemeente zou meer aandacht moeten besteden aan meer of betere geschikte woningen voor ouderen , minder kosten voor ouderen en meer of betere huishoudelijke ondersteuning.