Maatschappelijk rendement participatieplekken
In deze factsheet leest u de resultaten van het onderzoek dat het OCD in de afgelopen maanden heeft verricht naar de ontwikkelingen in het instrument participatieplekken. Hoe hebben instroom, uitval en verblijfstijd (duurzaamheid) zich sinds 2015 ontwikkeld? Welke baten leveren de participatieplekken op voor de deelnemers en de maatschappij? En wat kan op basis daarvan gezegd worden over de ontwikkeling van het maatschappelijk rendement sinds de meting over 2015?
In het voorjaar van 2016 is een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) uitgevoerd naar de Participatieplekken in de Drechtsteden.1 Hieruit kwam, bij de toenmalige stand van zaken, een negatief maatschappelijk rendement naar voren van ruim € 3.000 per participatieplek per jaar. Er zijn weliswaar belangrijke maatschappelijke baten, waaronder verhoging van de kwaliteit van leven, maar de totale kosten per participatieplek kwamen in deze MKBA € 3.000 hoger uit dan de totale, in geld uitgedrukte baten.
De bevindingen in deze MKBA waren aanleiding om voor doorontwikkeling van de participatieplekken te kiezen onder het nemen van maatregelen om de instroom, duurzaamheid en maatschappelijke impact van de participatieplekken te verhogen en de kosten te verminderen.2 Omdat de duurzaamheid van een plek een belangrijke factor is voor het maatschappelijk rendement, richten de maatregelen zich met name op het behoud van de bezetting van de plekken, door middel van het voorkomen van uitval en het vergroten van de instroom op nog openstaande en vrijkomende plekken. Een meer duurzame invulling levert meteen ook een kostenbesparing op; het mes snijdt aan twee kanten.