Vervolgmeting monitor Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem 2024

In 2020 is door het Rijk een Regio Deal gesloten met de Drechtsteden-gemeenten, Gorinchem en de provincie Zuid-Holland. In de Regio Deals werkt het Rijk samen met diverse regio's aan een betere woon- en werkomgeving voor inwoners en ondernemers. De Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem is gericht op drie thema's: onderwijs dat beter aansluit op de arbeidsmarkt (human capital), stimuleren van innovatie en verbeteren van de oevers om te werken, wonen en recreëren. Er zijn 20 projecten gestart om hier invulling aan te geven. Om te volgen of deze projecten de gewenste resultaten opleveren, voert het Onderzoekcentrum Drechtsteden een monitor uit. De resultaten van de tweede monitor zijn nu bekend. Hieruit blijkt onder andere dat bewoners onveranderd (zeer) tevreden zijn over hun woon-werkomgeving en dat de verbeterde samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven heeft doorgezet.

Aantrekkelijkheid woon-werkomgeving volgens inwoners

Inwoners uit het bewonerspanel zijn net als in 2022 over het algemeen tevreden over hun woonomgeving: zij geven gemiddeld een 7,5 voor de omgeving op loop- of fietsafstand van hun huis. Groen, veilig en levendig is het overheersende beeld van deze woonomgeving. 

Voor de regio geeft men gemiddeld een 7,2 (tevredenheid). De regio is aantrekkelijk door de: goede bereikbaarheid met auto/OV, voldoende winkelaanbod en veel groen/natuur om te ontspannen. Twee op de drie inwoners komen regelmatig naar de oevers van de grote rivieren om te recreëren. Net als in 2022 waarderen inwoners waarderen de groene-/wateromgeving en de rust, terwijl ze de bedrijven/industrie en de weinige verblijfsmogelijkheden als minder prettig ervaren.

Het aandeel bewoners dat denkt dat de ontwikkelingen in de regio bijdragen aan een aantrekkelijkere plek om te wonen en verblijven is in 2024 (iets) lager dan in 2022: één op de zes verwacht dat wonen en verblijven aantrekkelijker wordt, één derde verwacht minder aantrekkelijk. De eerste groep noemt vooral (plannen) voor nieuwbouw en opknappen van bestaande bouw, aandacht voor groen, en de komst van meer horeca. De tweede groep noemt vooral het volbouwen van de regio (woningen, windturbines, zonnepanelen) en dus minder groen, ruimte en rust en meer verkeer(soverlast). Nieuw ten opzichte van 2022 is dat ook vervuiling en de komst van asielzoekerscentra worden genoemd als reden.

Effect op de samenwerking volgens betrokken partijen

Uit de gesprekken met betrokken partijen komt naar voren dat de in 2022 gesignaleerde verbeterde samenwerking op human capital en innovatie tussen de gemeente Gorinchem en de Drechtsteden en tussen triple helix partijen (overheid-onderwijs-bedrijven) in de regio zich heeft doorgezet. Een cultuurverandering is in gang gezet. Men zoekt elkaar sneller op, kan elkaar makkelijker vinden en erkent de noodzaak van samenwerking, gezien de grote opgaven waar men voor staat. Benadrukt wordt het belang van samenwerking om sneller en tegen lagere kosten tot innovatieve oplossingen te komen die kunnen concurreren met bestaande producten. Maar ook om de (om)scholing van personeel aan te laten sluiten bij de innovatie-oplossingen en om de benodigde veranderingen in wetgeving voor elkaar te krijgen. De Regio Deal heeft bijgedragen aan focus op wat belangrijk is, versnelling voor projecten, een boost van vernieuwing en meer activiteit en zichtbaarheid in de Drechtsteden. Het onderzoek heeft ook nieuwe leerpunten opgeleverd voor samenwerking in de toekomst.

Het Onderzoekcentrum Drechtsteden heeft drie onderzoeken gedaan. De eerste is een vergelijking van de prestaties op Brede Welvaartsindicatoren van de regio met andere regio's en Nederland. Daarnaast waren de inwoners aan het woord: er is een vragenlijst gestuurd naar het bewonerspanel van de Drechtsteden en Gorinchem over de aantrekkelijkheid van de woon-werkomgeving, waar 2.125 mensen aan deel hebben genomen. Als derde hebben er gesprekken plaatsgevonden met de betrokken partijen die werken aan de thema's human capital en innovatie.