Opinie Energietransitie

Opinie Energietransitie

De Drechtsteden willen in 2050 energieneutraal zijn. Met het in 2018 getekende Energieakkoord Drechtsteden wordt ingezet op vier prioriteiten: energiebesparing en duurzame opwekking van elektriciteit en stapsgewijs stoppen met het gebruik van aardgas en gebruik van benzine, diesel e.d.. In 2020 wordt een Regionale Energie Strategie opgesteld. Ten behoeve daarvan willen de Drechtsteden meer weten over gedrag en de opinie van inwoners in het algemeen en woningeigenaren in het bijzonder over energiebesparing en duurzame energie opwekking. Er zijn recent (2019/2020) vijf onderzoeken in de regio Drechtsteden over dit onderwerp geweest. De belangrijkste conclusies zijn opgenomen in deze factsheet.

Conclusie

 

Inwoners van de Drechtsteden vinden energie besparen én opwekking van duurzame energie belangrijk. Ze staan in de top vijf van belangrijkste duurzaamheidsthema's. Ook in de top vijf staan: meer gebruik maken van fiets en OV/vaker de auto laten staan in combinatie met aandacht voor luchtkwaliteit. 

Acht op de tien inwoners hebben zich wel eens verdiept in de veranderingen op energiegebied. Negentig procent van de huizen wordt verwarmd door centrale verwarming op aardgas. Als alternatief voor aardgas denkt 30% van de inwoners van Dordrecht aan een warmtenet en een vijfde aan een systeem dat gebruik maakt van elektriciteit. Als alternatief wordt ook waterstof als mogelijkheid genoemd. De rest heeft geen voorkeur of weet het nog niet. In andere gemeenten van de regio wordt nu nog geen warmte via het warmtenet aangeboden, maar daar wordt wel aan gewerkt, zoals in het pilotgebied in Sliedrecht.

Koken wordt in meerdere gemeenten voor 60% op aardgas gedaan en voor 40% wordt elektrisch, met inductie of keramisch gekookt. Voor de helft van de inwoners is elektrisch koken zeker een alternatief. Voor een derde hangt het van de kosten af en de rest vindt het geen optie of heeft er geen mening over.