Wat valt op in de verkiezingsuitslagen?

Nederland heeft weer kunnen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar volgt de regio de landelijke trends of wijkt het af van het landelijk beeld? En zijn er grote veranderingen ten opzichte van de uitslag 2018? Het Onderzoekcentrum Drechtsteden geeft antwoord op deze vragen, want na elke verkiezing zetten wij de uitslagen per partij en per gemeente op een rij.

Een paar dingen vallen dit jaar op:

  • Lokale partijen blijven in de regio groot en dat geldt ook voor ChristenUnie/SGP. Bij de landelijke partijen (VVD, CDA, PvdA en D66) zijn in de Drechtsteden geringe verschuivingen.
  • Lokaal is de winst groot van Algemeen Belang Zwijndrecht (van 8 naar 10 zetels) en van GroenLinks in Dordrecht (van 4 naar 6 zetels). Ook kwam in Dordrecht de Partij voor de Dieren met 2 zetels in de Raad en won de Verenigde Senioren Partij 2 zetels. D66 deed niet mee aan de verkiezingen en Beter Voor Dordt verloor 3 zetels. 
  • In Papendrecht verloor Papendrecht Algemeen Belang 4 zetels, terwijl Onafhankelijk Papendrecht er 2 won. 

Wil je meer weten? Download de rapportage hier: https://www.onderzoekcentrumdrechtsteden.nl/Publicaties/Bestuur/Publicaties/Publicatie:zlZDVFfhTQK4yRzaqD27ZQ