"Op verzoek hebben we voor elke gemeente een afzonderlijke rapportage gemaakt”

25 juli –Onderzoekers Liesbeth en Kristel geven je een kijkje in de keuken in het werkproces en bij de publicatie van de Monitor Sociaal 2022.

Publicatie monitor Sociaal 2022

Een team onderzoekers en analisten heeft de afgelopen periode gewerkt aan de Monitor Sociaal. Na maanden van hard werken is het einde van het project dan daar. Een mooi moment om terug te blikken op ons werkproces van deze bijzondere monitor. Senior onderzoekers Liesbeth Heering en Kristel Kuijstermans van team Monitor Sociaal vertellen je er meer over.

Wat is de Monitor Sociaal?

“De Monitor Sociaal is een grootschalig vragenlijstonderzoek dat eens in de vier jaar wordt uitgevoerd” zegt Liesbeth. Het gaat over de ervaringen van inwoners van 18 jaar en ouder op het gebied van allerlei sociale onderwerpen. Kristel vervolgt: “Aan inwoners is bijvoorbeeld gevraagd of zij de dingen kunnen doen die zij willen, ze lid zijn van een vereniging en of ze mantelzorg bieden?” In de monitor worden de bevindingen van 2021 gepresenteerd en hebben de onderzoekers de opvallende ontwikkelingen ten opzichte van de meting uit 2017 benoemd. Alle cijfers uit de Monitor Sociaal zijn gebaseerd op zelfrapportage. Dat wil zeggen dat het gaat om de beleving van de inwoners zelfs.

Aan de slag met de gegevens

Begin vorig jaar zijn de onderzoekers begonnen met het uitvoeren van de Monitor Sociaal. Kristel vertelt: “De eerste en cruciale stap is het opschonen en goed inrichten van de data. Vervolgens konden we aan de slag om alle opgehaalde data en informatie te rapporteren en zorgvuldig te duiden”. “Op verzoek van de gemeenten zelf hebben we voor elke gemeente een afzonderlijke rapportage gemaakt” licht Liesbeth toe, “net zoals bij de tussenmeting in 2019. Hierdoor ligt de focus op één gemeente zodat beleidsmakers makkelijker kunnen zien wat de resultaten voor hun specifieke gemeente zijn”. In de bijlagen worden de belangrijkste resultaten voor alle gemeenten in één overzicht weergegeven.

Nieuwe rapportages

Dat alles is dit keer niet gerapporteerd in een standaard tekstdocument, maar in de vorm van een interactieve Pdf. Kristel vertelt: “Hierdoor kun je makkelijk filteren op een bepaald onderwerp en snel navigeren door het document heen. De pagina’s zijn zo ingericht dat de grafieken altijd zijn voorzien van duiding en toelichting.” Dat zorgt er voor dat u de enorme hoeveelheid informatie makkelijker tot u kunt nemen. Ook komt er een infographic met de belangrijkste cijfers uit de monitor om inwoners, beleidsmakers en bestuurders nieuwsgierig te maken naar de Monitor Sociaal.

U kunt de rapportages en infographics nu vinden op onze website via deze link.